Nórska keramika a sklo v Krajskom múzeu v Prešove

20.01.2006 Prešov

Výnimočnú príležitosť spoznať nórske keramické a sklárske umenie ponuka od 19.januára 2006 Krajské múzeum v Prešove. Vo svojich výstavných priestoroch spríst...
Výnimočnú príležitosť spoznať nórske keramické a sklárske umenie ponuka od 19.januára 2006 Krajské múzeum v Prešove. Vo svojich výstavných priestoroch sprístupnilo dve samostatné výstavy: „ Súčasné nórske sklo“ a „ Figúra v súčasnej nórskej keramike“ , ktoré obdivovali priaznivci výtvarného umenia svetových veľkomiest ako New York, Tokio, Peking, Sydney, Reykjavik.

Prezentované predmety predstavujú širokú paletu voľnej tvorby až po úžitkové umenie: plastiky, obrazy, vázy, čajové či vínové súpravy. Medzi šestnástimi keramikármi a ôsmimi sklármi sa predstavujú už známi umelci i vychádzajúce mladé talenty. V obidvoch prípadoch nadväzujú na staré remeselnícke tradície, pričom si uchovávajú svojský štýl a originalitu. Niektorí z nich pracujú pre veľké sklárske firmy ako návrhári predmetov každodennej potreby, iní v samostatných ateliéroch sklárskych dielní objavujú nové technické a technologické možnosti, ktoré tento materiál ponúka. Upútajú technológie spracovania číreho skla, do ktorého sa prostredníctvom digitálnej fotografie prenášajú rôzne dôvtipné prvky, rovnako ako porcelánové figúrky škriatkov vzhľadom pripomínajúce počítačových „ smajlíkov“ . Nevšedné sú tiež porcelánové obrazy, v ktorých sú zobrazované výjavy inšpirované kickboxom a skateboardovou kultúrou. Rovnako mnohostranné využitie hliny dovoľuje nórskym umelcom vyniknúť ich tvorivej fantázii. Dominuje farebná pestrosť, nápaditosť s motívmi nórskej mytológie, dôraz na eleganciu línii a tvarov, povrchovú úpravu, textovanie, ornamenty a farby. Predstavivosť návštevníkov provokuje večný motív, ľudské telo a absurdné kombinácie jeho časti. Výstava potrvá do 20.2.2006.
 

Vyberte región

mark